Social Icons

18 Nisan 2012 Çarşamba

Ondaki hayrı isteriz


Abrulun (Abdul) beşi (18 Nisan) halk arasında:
- Abrulun beşi sığır leşi
- Sakın abrulun beşinden sığırı ayırır eşinden gibi atasözleriyle de anılır. Bugünlerde çift sürülmez.(İstanbullular duyurulur çift filan sürmeyin bu havada çıkıp Çamlıca’da çay filan için, içinizi ısıtır.) Fırtınalı soğuk gündür.

Neden?

Takdir. Mevla böyle takdir etmiş. Ekseriya tecrübeye münasip yaşanır bu günler. Kah fırtına kah kar... İlla bildirir geldiğini. İlla ben buradayım sesi...

Sabahtan beri alıp veren hava, gürül gürül rüzgar; rüzgarla savrulan ağaçlar, levhalar, çöpler...

Allah Rasûlü şiddetli rüzgar estiği zaman şöyle dua ederlermiş: "Allahım, Senden bu rüzgârın hayrını ve onda bulunan hayrı ve onunla gönderilen hayrı dilerim. Onun şerrinden, onda bulunan serden ve onunla gönderilen serden Sana sığınırım."

Allah sonunu hayr eyleye.

--- ---
Zeyl: Resim Fırtına kuşu

Fırtına kuşu, görünüşte koyu kuş tüyü ve beyaz sağrısıyla benzediği ev kırlangıcından, sadece boyut olarak küçük bir kuştur. 15-16 cm büyüklüğünde, 38-42 cm kanat açıklığına sahip bir kuştur. Tek beyaz bir yumurta koyarlar. Çırpınan bir uçuşu vardır, okyanus yüzeyinden planktonik yiyecek maddelerini seçtiği gibi su yüzeyindende seçer. Martılar ve korsanmartılar tarafından parçalanmaktan kaçınmak için üreme yerlerinde katıca gececildirler ve hatta açık bir şekilde mehtapla aydınlanmış gecelerde yere inmekten kaçınırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
 
Blogger Templates