Social Icons

3 Ağustos 2012 Cuma

Kral

Belediyenin elinin değmediği bir yerde yaşıyorum. Her gün belediyenin kat kat hizmet verdiği, silip süpürdüğü, utanmasa yalayacağı yerlere gidip geliyorum. Hizmet bizim işimiz diyorlar. 24 saat çalışıyoruz diyorlar. Biz siziz, sizin içiniz diyorlar. Kişiler, kurumlar, sektörler vizyon ve misyon oluştururken "akıl daneleri"nden besleniyorlar. Şöyle el sıkılır, halk böyle selamlanır, şu cümleler acayip propagandadır, hep işi yarar filan... Yani içimiz dışımız düzmece. Üstümüz altımız tezgah. Sağımız solumuz gözboyama...

Çok mu sert konuşuyorum?
Acaba haksızlık ettiğim söylenebilir mi?

Biz her seçimde kandırılan, verilen sözlere inanan, çabucak kanan ve hep kandırılan insanlarla ilgili  şu anekdot pek yerinde durmaktadır:

Eski Kral Glass, zulmüyle ve despotluğuyla halkın korktuğu, geceleyin evinin önünden bile geçmeye cesaret edemedikleri biridir. Eski kral ölür, kabilenin yaşlıları yeni kral olarak halkın gözdesi olan Njogoni’yi seçer.

Taç giyme törenine giden halk, sahilde yürüyen Njogoni’nin üzerine çullanır. Ona hakaret ederler, kimileri yüzüne tükürüp yumruk atar. Annesine, babasına, kardeşlerine, en uzak atalarına dek tüm sülalesine küfürler edilir, yeni kral aşağılanır. Henüz kendisinden hiçbir kötülük görmedikleri birinin bu aşağılanmasının nedeni anlaşılır gibi değildir. Kalabalık içinden birinin, arada bir duyulan haykırışı şöyledir: “Henüz kralımız değilsin, bir süre için sana istediğimiz her şeyi yapacağız. İleride, senin istediklerini yapmak zorunda kalacağız.”

Nihayetinde kral sükûnetini korur, kalabalık sakinleşir, yeni kralları önünde eğilirler, altı gün sürecek şölen başlar, kral iltifat ve hediye yağmuruna tutulur.(Elias Canetti, Kitle ve İktidar, çev. Gülşat Aygen, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 1998, s. 408–409.)

Bu olayda Njogoni’nin aşağılanmasının, ona küfürler edilmesinin nedenlerinden biri “tedbirli ya da öncelenmiş intikam” olduğu kadar, tüm zulmüne rağmen daha önce karşısında ağızlarını bile açamadıkları eski Kral Glass’a duyulan hıncın çıkarılması da vardır. Njogoni, Glass değildir, zaten intikamın hedefi de isimler değil, ismin önündeki “kral” kelimesidir.

1 yorum:

  1. yazı güzel.anekdotta geçen halk yinede şanslıymış.hiç değilse kral adayına seçilmeden önce tüm hınçlarını,öfkelerini,hakaretlerini söyleyebilirlermiş.gününmüzde ise kral adaylarına yalakalık yarışına girilerek olmayan hasletleri bile varmış gibi gösterilmekte.çünkü yarın kendisi de sebeblensin diye.hınç çıkarmak bir yana adaydan hakaret işitmediğimize dua edelim..nail altunöz

    YanıtlaSil

 
 
Blogger Templates