Social Icons

21 Nisan 2012 Cumartesi

Alegorik olarak


Alegorilerin söylemek istedikleri tek şey, anlaşılmaz olanın anlaşılmaz olduğudur. Bunu da zaten biliriz. Oysa her gün baş etmeye uğraştığımız sorunlar bambaşka bir iştir. Bu konu hakkında adamın biri bir zamanlar, "Bu inadın nedeni nedir?" diye sormuş. "Yalnızca alegorileri izlediyseniz, siz kendiniz de alegori olursunuz ve böylelikle tüm günlük sorunlarınızı çözersiniz."
Bir diğeri, "İddiasına varım ki, bu da bir alegori" demiş.
İlk adam, "Kazandın" yanıtını vermiş.
İkincisi, "Ama maalesef, alegorik olarak" demiş.
İlk adam, "Hayır, gerçek hayatta," demiş. "Alegorik olarak, kaybettin." -KAFKA-

Franz Kafka’nın ölümünden iki sene önce, 1922 yılında Prag’da yazdığı satırlar...


Alegori (Yerine); bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme sanatıdır. Soyut bir düşünceyi heykel ya da resim ile göstermek, örneğin adalet düşüncesinin gözü bağlı ve elinde terazi bulunan bir kadınla(Themis) anlatılması gibi.

Kutadgu Bilig (Yusuf Has Hacib) Türk yazınındaki alegorik yapıtlardandır. "Adalet", "Saadet", "Devlet" ve "Akıl" iyi bir devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Bu soyut kavramların insan niteliği ile verilmesi "yerine"dir. Daha çok fabl'larda görülür.
Alegorik:Sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, "yaygın açık eğretileme (metafor)" özelliği de gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
 
Blogger Templates