Social Icons

26 Eylül 2012 Çarşamba

Siyam 1

Metinlerin sınıflandırılması başlığı altında ders kitabında değişik metinler yer alıyor. Haber metni, hikaye, şiir...

Metinlerden birisi meşhur Siyam İkizleri başlığını taşıyordu. Altında imza, Sunay Akın. Çocuklardan Sunay Akın'ı hiç tanıyan çıkmadı. Bir çok ismi tanımadıkları gibi medyatik bir ismi de tanımadılar.

Bari metinle tanıyalım dedim.
Okuduk.

Sunay Akın'a göre ilk siyam ikizleri Chang ve Eng'in ayrılamamalarındaki tek sebep o zamanki tıbbi yetersizliklermiş. yani 1850'lerde röntgen olmadığı için ne kadar organlarını ortak kullandıkları hakkında bir bilgi yokmuş. Bu yüzden riskli olacağı gerekçesiyle ameliyattan vazgeçmişler.

Belli bir süre aynı evde eşleriyle beraber yaşadıktan sonra hem kalabalık olduğu için hem de bu durum can sıkıcı olduğu için ikinci bir ev tutulmuş. İkizlerden birinde 3 gün birinde 4 gün kalınıyormuş ve bu döngü şeklinde devam ediyormuş. (Yani öbür hafta bu sefer birinde 4 gün diğerinde 3 gün şeklinde)

İkizlerden Chang çok asi olduğu için bir bar kavgasına karışmış ve bir adamın kafasında şişe kırmış. Yargıç Chang'i suçlu bulmasına rağmen eğer Chang hapis yatarsa Eng de yatacağı için ve bunun Eng'e haksızlık olduğunu düşündüğü için Chang'i beraat ettirmiş.

Hayatlarının son günlerine doğru Chang bir gün fenalaşmış ve bayılmış, bundan endişe diyen Eng hemen yeğenini çağırıp doktor getirmesini söylemiş. Doktoru da Chang için değil kendisi için istiyormuş çünkü Chang öldüğü için Eng kendisi de öleceğini düşünmüş. Doktor geldiğinde ise ikisi de ölü bulunmuş ve tıbbi kayıtlara Chang'in ölümü 'fiziksel' eng'in ölümü ise 'korkudan' olarak geçmiş.

Son olarak Sunay Akın'ın belirttiğine göre eğer Chang ve Eng ayrılma operasyonu geçirselermiş öleceklermiş çünkü ölümlerinden sonra yapılan otopsiye göre ortak bir kan dolaşım sistemini paylaşıyorlarmış ve o zamanki teknolojiyle bunun ayrılması mümkün değilmiş.


Durun dedim çocuklara ben de size bir filmden bahsedeyim. Siyam Balığı...

- Var mı duyan, izleyen?
- ...
- Tamam yarın anlatayım. Bir günde iki Siyam ağır gelmesin size...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
 
Blogger Templates